ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΙΑΣΙΣ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΙΑΣΙΣ! Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ 6ης Υ.ΠΕ.!

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Επιστολή του Μέριμνα στα ΜΜΕ

Παραθέτουμε την επιστολή των μελών του ΔΣ στα ΜΜΕ.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για τα όσα αναληθή και παραπλανητικά είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Η επιχορήγηση του ιδρύματος ΜΕΡΙΜΝΑ για το έτος 2010 ανέρχεται στο ποσό των 290.000 ευρώ, συν 60.000 ευρώ , τα οποία το Ίδρυμα θα λάβει εάν και εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ως ο νόμος ορίζει.

Η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των 20.000 ευρώ που έλαβε το ίδρυμα στις 23/02/2010 από τον Νομάρχη Αχαΐας ήταν επιχορήγηση η οποία θα μπορούσε και να μην δοθεί, αλλά δόθηκε από τον κ. Κατσικόπουλο στην λογική της επιπρόσθετης βοήθειας προς την ΜΕΡΙΜΝΑ και για αυτό τον ευχαριστούμε πολύ.

Το ποσό των 20.000 ευρώ που αναφέρθηκε πως θα λάβει το Ίδρυμα ως μοναδική επιχορήγηση αφορά χρήματα που θα δοθούν από το Κρατικό Λαχείο και μάλιστα ως πρώτη δόση – κατανομή και θα επακολουθήσουν και άλλες.

Κατά συνέπεια από πουθενά δεν προκύπτει πως τα μόνα χρήματα που θα λάβει η ΜΕΡΙΜΝΑ είναι 20.000 ευρώ για το έτος 2010 και είναι προφανές πως κάποιοι παρεξήγησαν ή παρερμήνευαν τα νούμερα στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Δεν θα θέλαμε να φανταστούμε το αντίθετο.



Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

του Θ. Π. Κ. « Η ΜΕΡΙΜΝΑ »



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΡΑΛΗΣ



ΖΗΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – Ταμίας του Δ.Σ.



ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Παρέλαση Διοικητών και στην Ηλεία!

Για το «Ανδρέας Παπανδρέου» στον Πύργο αναφέρεται έντονα το όνομα του νυν αντινομάρχη αρμόδιου και για θέματα Υγείας, Αντώνη Καράμπελα. Ο ίδιος φέρεται να έχει καταθέσει το βιογραφικό του. Το όνομα της προέδρου του ΔΣ Σκιλλούντος και υποψήφιας βουλευτή, Αθανασίας Κουσκουρή, βρίσκεται ανάμεσα στους φερόμενους υποψηφίους διοικητές για το Νοσοκομείο Πύργου. Το βιογραφικό του έχει καταθέσει και ο νυν διοικητής του Νοσοκομείου Διονύσης Τριβιζάς, η θητεία του οποίου από πολλούς έχει κριθεί έως τώρα επιτυχημένη. Στην Αμαλιάδα ο νυν διοικητής Πέτρος Μπαλαούρας έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να παραμείνει στη θέση του. Τη θέση του διοικητή φέρεται να διεκδικεί και ο νυν γραμματέας της Ν.Α. Ηλείας Κώστας Μπουγάς, ενώ κατά άλλες πληροφορίες το ίδιο πρόσωπο φέρεται να έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το Νοσοκομείο Κρεστένων. Στο τελευταίο, το βιογραφικό του έχει υποβάλει ο νυν διοικητής Γιώργος Κολαΐτης για να παραμείνει στη θέση του. Ως υποψήφιος για την ίδια θέση, φέρεται και ο γιος του νομαρχιακού συμβούλου Τρύφωνα Τουρή, Γιάννης. Κατά μια εκτίμηση προσώπων που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, γνωστά ονόματα της Ηλείας από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ευρύτερα, ίσως να αποκλειστούν από τις όποιες επιλογές για συγκεκριμένους λόγους.

Αγωγές από υποψήφιους Διοικητές!

Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει από τη διαρροή των ονομάτων που προτάθηκαν από την ΥΥΚΑ κ. Ξενογιαννακοπούλου για τις θέσεις των Διοικητών των νοσοκομείων του Νομού, νέα στοιχεία έρχονται να αναταράξουν για τα καλά το κυβερνών κόμμα και την ίδια την Υπουργό, την ίδια ώρα που η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αχαίας έχει στραφεί εναντίον της. Συγκεκριμένα, υποψήφιοι που είχαν καταθέσει αίτηση για την κατάληψη των θέσεων αυτών και που οι οποίοι έχουν περισσότερα - αναγνωρισμένα - προσόντα από τα άτομα που φέρονται ως προτεινόμενα από την πλευρά της Υπουργού, απειλούν να καταφύγουν ομαδικά στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας τις θέσεις που είχαν αιτηθεί! Σύμφωνα με πληροφορίες της ΙΑΣΙΣ οι υποψήφιοι που σκοπεύουν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη είναι μέχρι στιγμής δύο (2) ενώ έγκριτοι νομικοί σύμβουλοι της Πάτρας αναφέρουν, ότι από τη στιγμή που η προκήρυξη για τις θέσεις αυτές ήταν 'ανοιχτή', οι αδικημένοι υποψήφιοι διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση και αγωγή για άνιση μεταχείριση με το ότι αυτό συνεπάγεται!

Ανοιχτή 'Διαβόλευση' ΠΑΣΟΚ!

Προχθές όπως πληροφορηθήκαμε όλοι, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τους Διοικητές στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Νομου παρουσία των τοπικών Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ! Οταν ήρθε η σειρα του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχιας η κυρία Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε τους τοπικούς Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως πρόταση με βάση τις αιτήσεις στην Δημόσια Διαβούλευση είναι ο Λέκτορας Χημικός κ Σαλμάς Κωνσταντίνος, ο οποίος απέχει μακράν του 2ου, ζητώντας και την γνώμη αυτών πάνω σε αυτή την πρόταση! Κάπου εκεί άρχισαν τα δύσκολα καθώς ο κ Κουρουμπλής συνεπικουρούμενος από την κ Γιαννακά έθεσαν τις ενστάσεις τους για το συγκεκριμένο πρόσωπο διότι αυτή την στιγμή εκτελεί τα καθήκοντα συνεργάτη του Υφυπουργού κ Μωραϊτη. Και έστω και αν αυτή η αντίδραση με τα σεναρια των τελευταίων ημερών ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, αυτό που προκάλεσε την έκπληξη ήταν πως άλλοι δύο εκπρόσωποι του κόμματος στο Νομό ο κ Μωραϊτης και ο κ Μακρυπίδης δεν προέβαλαν την αντίσταση που αναμενόταν στην αρνητική στάση των άλλων δύο με βάση τα λεγόμενα τους πριν την σύσκεψη! Έτσι λοιπόν και αφού οριστικά άφησαν στην άκρη το όνομα του κ Σαλμά προχώρησαν σε εναλλακτικές λύσεις, αποφασίζοντας να επιλέξουν ως Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας τον κ Σπ. Καπότη, οδοντίατρο από την Βόνιτσα! Χάρη λοιπόν σε μικροπολιτικά παιχνίδια συμφερόντων καταλήξαμε Διοικητής στο ΚΑΦΚΑ να μην μπει αυτός που επιλέχθηκε αξιοκρατικά όντας μακράν του 2ου στην αξιολόγηση και είναι και Αμφιλοχιώτης αλλα να επιλεγεί τελικά ένας Οδοντίατρος από την Βόνιτσα, που αν και δεν έχουμε τίποτα με τον άνθρωπο, σαφώς υστερούσε σε προσόντα αλλά φαίνεται πως δεν ξεβόλευε του άρχοντες της Αμφιλοχίας και του Βάλτου! Αναβρασμός επικρατεί και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της Αμφιλοχίας, καθώς θεωρούν υποτιμητικό και προκλητικό τον διορισμό ξένου Διοικητή και ειδικά από την στιγμή που αξιοκρατικά είχε επιλεγεί Αμφιλοχιώτης Διοικητής! Κάνουν λόγο για κατάρρευση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας την οποία διατυμπάνιζε ο νυν πρωθυπουργός προεκλογικά, λέγοντας πως όλα αυτά με μία παρέμβαση Βουλευτή πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων! Αντιδράσεις αναμένονται και από την Τοπική Οργάνωση της Αμφιλοχίας η οποία θεωρεί πρωτοφανή την διαδικασία επιλογής και παράκαμψης των κριτηρίων! Δυστυχώς ο κ Παπανδρέου θέλει αλλά κάποιες νοοτροπίες στο ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν και θα καταλήξουν η Δημόσια Διαβούλευση να αποτελέσει το πιο κρύο ανέκδοτο της τετραετίας.

Διέρρευσαν ονόματα και για Αιτ/νία

Εκτός των ονομάτων Διοικητών που διέρρευσαν για τα νοσοκομεία της Αχαίας, πληροφορίες υπάρχουν και για τους προτεινόμενους Διοικητές των ιδρυμάτων της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες αυτές, νέος Διοικητής στο Νοσοκομείο Αγρινίου τοποθετείται ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου Γιάννης Μπίνας με αντιπρόεδρο τον Αλέκο Φαφούτη και μέλη στο ΔΣ του ιδρύματος τον Γιάννη Σελιμά και την Κατερίνα Κιτσάκη. Νέος Διοικητής τώρα στο νοσοκομείο Μεσολογγίου που θα διαδεχθεί το Κ. Κονίδα τοποθετείται ο κ. Κραμποκούκης υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ με καταγωγή από την Μακρυνεία. Ο Μάκης Γκοργκόλης τοποθετείται Πρόεδρος στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αγρινίου ενώ ο οδοντίατρος κ. Καπώτης απο την Βόνιτσα αναλαμβάνει την θέση του Διοικητή του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας.

Δυσαρέσκεια ΚΟ ΠΑΣΟΚ για ΕΠΥ!

Ενδεικτική της ανησυχίας αλλά και της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις αργές διαδικασίες του υπουργείου Υγείας είναι η χθεσινή ερώτηση που κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΠαΣοΚ προς την κυρία Ξενογιαννακοπούλου για την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Την ερώτηση υπογράφουν οι κκ. Δ. Κρεμαστινός, Ηλ. Μόσιαλος , Μ. Σκουλάκης, Κ. Καρτάλης , Π. Κουκουλόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος , Μιχ. Κατρίνης, η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, κ.ά. Σε αυτήν αναφέρεται ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου επί ΝΔ προχώρησε σε σύσταση της ΕΠΥ με στόχο να εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ ετησίως, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου τον Ιανουάριο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι την περασμένη χρονιά δεν υπήρχε εγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών για τα νοσοκομεία με συνέπεια τα χρέη τους να εκτροχιασθούν. Ετσι οι βουλευτές ερωτούν αν η υπουργός σκοπεύει να διατηρήσει την ΕΠΥ ή αν θα κάνει αλλαγές και πόσο κοστίζει στο κράτος η λειτουργία της (αμοιβή προέδρου και μελών της Επιτροπής).

'Μπλοκάρισε' η Υπουργός Υγείας!

Η υπουργός Υγείας μπλοκάρισε έπειτα από διαμαρτυρίες υποψηφιότητες που συνδέονταν με συγκεκριμένα στελέχη του ΠαΣοΚ. Στο στάδιο των πολιτικών διαβουλεύσεων βρίσκεται ακόμη η επιχείρηση αντικατάστασης των διοικητών των νοσοκομείων. Επειτα από πιέσεις κομματικών παραγόντων, εντάσεις ανάμεσα στους βουλευτές και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και μια διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερις μήνες η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καλεί από την περασμένη Τετάρτη βουλευτές στο γραφείο της και συζητεί μαζί τους τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί. Παρ΄ ότι έχει δεχθεί πολλά πυρά για την πολύμηνη καθυστέρηση η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δεν δείχνει να βιάζεται. Μέχρι στιγμής έχει καλέσει τους βουλευτές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, τους ενημέρωσε ανά νομό για τη λίστα με τους επιλεγέντες και τους ζήτησε τις παρατηρήσεις τους. Η «τρίτη φάση» της διαβούλευσης, όπως την αποκαλεί η υπουργός Υγείας, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί βέτο για τον συνεργάτη υφυπουργού, για τον σύζυγο υποψήφιας υπουργού και για γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, ο οποίος είχε αποχωρήσει θορυβωδώς από το κόμμα πριν από δύο χρόνια. Από μιαν άποψη η αυξημένη προσοχή ίσως να μετριάσει τις εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Λέγεται ότι επί έναν μήνα η λίστα με τα προτεινόμενα πρόσωπα πηγαινοερχόταν μεταξύ Αριστοτέλους (όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας) και Μεγάρου Μαξίμου εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων όσων στελεχών δεν κατάφεραν να επιβιβασθούν σε άλλα βαγόνια της εξουσίας. Οι βουλευτές των τεσσάρων νομών ανέφεραν πάντως ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκονται πρόσωπα επιλεγμένα με αυστηρά κριτήρια και ότι έχουν μείνει εκτός ηχηρά ονόματα των τοπικών κοινωνιών.



Ε ίναι άγνωστο όμως πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσει η διαδικασία, αφού θα πρέπει να κληθούν όλοι οι βουλευτές στο γραφείο της υπουργού, να καταγραφούν οι ενστάσεις τους για τα πρόσωπα, να αποσταλούν οι λίστες με τις παρατηρήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και να λάβουν την τελική έγκριση. Το θέμα δεν εί ναι απλό. Πρόκειται για την αντικατάσταση περίπου 250 προσώπων από τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων, τα οποία υπολειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες. (Το Βήμα)

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μάχη ΠΑΣΟΚ για Διοικητές

Ανω κάτω η κυβερνητική παράταξη με τους αναμενόμενους διορισμούς στα νοσοκομεία της χώρας. Βολές για βουλευτοκρατία και για επιβολή φατριών στις διαδικασίες. Χρειάστηκε να παρέμβει έως και ο Πρωθυπουργός για να προσφέρει ασπίδα στην Υπουργό Υγείας, η οποία ακολούθησε την πεπατημένη πρακτική της προώθησης «ημετέρων», δοκιμασμένων και μη. Στην Αχαϊα και τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας προωθούνται παλιά και νέα πρόσωπα σε θέσεις διοικητή και υποδιοικητή.

Μόνο €20.000 στο Μέριμνα

Κάνοντας μία φιλανθρωπική κίνηση, καθώς μόνον έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έγκριση του ποσού των 20.000 ευρώ για το 2010, προς το Θεραπευτικό Κέντρο «ΜΕΡΙΜΝΑ», η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί να βγάλει το χρέος της έναντι του μοναδικού ιδρύματος που λειτουργεί στο νομό Αχαϊας για τα παιδιά με νοητική υστέρηση. Οι γονείς εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την συγκεκριμένη απόφαση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις μεγάλες υποσχέσεις που είχε δώσει η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά.

Η ώρα των Διοικητών!

Ζήτημα ωρών είναι οι ανακοινώσεις των ονομάτων των νέων διοικητών των νοσοκομείων της περιοχής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα έχουν ήδη φτάσει στο μέγαρο Μαξίμου για την τελική έγκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη, επικρατέστερος για διοικητής στο ΠΓΝΠ φέρεται ο Ιωάννης Αγγουράς που στο παρελθόν είχε διατελέσει διοικητής στο νοσοκομείο του Αιγίου, ενώ για την θέση του υποδιοικητή προαλείφεται ο Απόστολος Λέτσιος (πρώην διοικητής του «Άγιου Ανδρέα».

Στον «Αγ. Ανδρέα» φαβορί για την θέση του διοικητή είναι ο Διονύσιος Παπαδιονυσίου (πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΠΓΝΠ και πρώην αντιδήμαρχος Τριταίας), ενώ καθήκοντα υποδιοικητού φέρεται να αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Μπαράκος (πρώην διοικητής του ΕΚΑΒ).

Στο Νοσοκομείο Αιγίου, επικρατέστερος θεωρείται ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος, Δημήτρης Κοσμόπουλος, ενώ για το νοσοκομείο Πύργου, επικρατέστερος θεωρείται ο νυν διοικητικός διευθυντής του ΠΓΝΠ Βασίλης Δημόπουλος. Στο Νοσημάτων Θώρακος διοικήτρια αναμένεται να οριστεί η διοικητική διευθύντρια του Καραμανδανείου Νοσοκομείου, Κωνσταντίνα Σιάμου, ενώ διοικητής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Πατρών «Καραμανδανείο» φέρεται να έχει επιλεγεί ο οδοντίατρος, Άγγελος Γιαννακόπουλος (πρώην διοικητής του ΠΓΝΠ).

Σήμερα 'παίζεται' ο 14ος μισθός

Το απόγευμα στη συνάντηση Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου κρίνεται η τύχη του 14ου μισθού. Στο τραπέζι Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου-Σαχινίδη το κύριο... μενού είναι μάλλον ο μισός 14ος μισθός, δηλαδή το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας. Οι πιέσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση από τα “οικονομικά γεράκια” της Ε.Ε. Και του ΔΝΤ είναι τεράστιες. Οι ελεγκτές ήρθαν και ζήτησαν επιπλέον περικοπές σχεδόν 5 δισ. Έτσι ο 14ος μισθός που μέχρι τώρα θεωρούνταν “η κόκκινη γραμμή” των περικοπών μπήκε και πάλι στο τραπέζι. Μόλις ένα μήνα πριν το Πάσχα θεωρείται απίθανο να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε περικοπή του δώρου καθώς εκτός από το ψυχολογικό σοκ, θα είναι μεγάλες οι ζημιές και στην αγορά που ήδη υποφέρει. Όλα δείχνουν πως στο “στόχαστρο” μπαίνει το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας. Σύμφωνα με πληροφορίες η περικοπή ολόκληρου του 14ου μισθού (δώρο Πάσχα- επίδομα καλοκαιρινής άδειας) θεωρείται απίθανη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Η Κυβέρνηση ωστόσο φαίνεται αποφασισμένη να αποδείξει στους εταίρους ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της, πριν την άφιξη του του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν τη Δευτέρα. Όλα αυτά καθώς θεωρούνται κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ευρωπαϊκή στήριξη προς τη χώρα μας, στήριξη που μετά τα μέτρα θα μπορεί να ζητήσει ως “αντάλλαγμα” η Κυβέρνηση.

Κρούσματα ιλαράς σε Αμαλιάδα

Τα κρούσματα ιλαράς που παρουσιάστηκαν σε Βούλγαρους στο δημοτικό διαμέρισμα Χαβαρίου του δήμου Αμαλιάδας σήμαναν συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες στο νομό. Κλιμάκιο του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Χαβαρίου και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προχώρησαν χθες σε γενικό εμβολιασμό όλων των Βουλγάρων. Οι ασθενείς όπως έγινε χθες γνωστό από τον αντινομάρχη Αντώνη Καράμπελα νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας. Το φαινόμενο παρουσιάζει ανησυχητικές διαστάσεις, με δεδομένο ότι στη Βουλγαρία βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς, η οποία και ξεκίνησε από μετακινούμενους ROMA πληθυσμούς. Ο εμβολιασμός σε πρώτη φάση των Βουλγάρων κρίθηκε επιβεβλημένος σε σύσκεψη στη Νομαρχία υπό τον αντινομάρχη Αντώνη Καράμπελα και τη συμμετοχή του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου Διονύση Τριβιζά, του προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος Χαβαρίου Σταύρου Γκρίλλα και της προισταμένης της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αλεξάνδρας Στασινούλια. Ο κ Καράμπελας μετά το τέλος της συνάντησης επεσήμανε ότι «στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι η αποφυγή της διασποράς της νόσου, αφού η συγκεκριμένη ασθένεια είναι μία από τις περισσότερο μεταδοτικές, την ίδια στιγμή που στη Βουλγαρία βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς». Τόνισε ακόμα την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, όπως αυτό του εμβολιασμού που πάρθηκε, αφού όπως είπε στο νομό μας προσέρχονται άτομα Βουλγαρικής υπηκοότητας για να εργαστούν, ως μετακινούμενοι πληθυσμοί.


Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Αγωνιούν οι νυν Διοικητές!

Καθημερινά τηλεφωνήματα δέχονται οι δημοσιογράφοι από τους Διοικητές των Νοσοκομείων Αχαίας, Ηλείας και Αιτ/νίας ρωτώντας μήπως έχουν νέα για το διορισμό των νέων Διοικήσεων! Μερίδα αυτών, ευελπιστούν ότι είτε θα κρατήσουν τις θέσεις τους λόγω του έργου που έχουν επιδείξει, είτε θα μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία που είναι κοντά στον τόπο καταγωγής τους μετά από πολιτικές πιέσεις της Αντιπολίτευσης που ασκούνται τις τελευταίες εβδομάδες. Γεγονός είναι ότι ο ρόλος των νυν Διοικητών μάλλον είναι διακοσμητικός καθώς τους έχει αφαιρεθεί κάθε αρμοδιότητα. Να σημειωθεί δε, σύμφωνα με μαρτυρίες υπαλλήλων, τρεις Διοικητικοί Διευθυντές νοσοκομείων της Αχαίας βρίσκονται καθημερινά με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι μετέχονταςσε ένα παιχνίδι 'διαβουλεύσεων' για την κατάληψη θέσης Διοικητή σε κάποιο από τα νοσοκομεία του Νομού. Κυριακή κοντή γιορτή...!

Ξαπλώστρες στα Νοσοκομεία!

Επίθεση Σαλμά σε Παπανδρέου

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής κ. Μάριος Σαλμάς, αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας-Ε.Κ.ΕΠ.Υ., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τεσσερισήμισι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στέρησε από τον Πρωθυπουργό επιχειρήματα για αποτελεσματική πολιτική στο χώρο της Υγείας. Ακόμη και σήμερα για τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχουν δημοσιευθεί αρμοδιότητες στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Ο ορισμός των 7 Διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών με αυστηρά κομματικά κριτήρια, γκρέμισε τις εξαγγελίες και τη διαδικασία της ανοιχτής διακυβέρνησης. Το σύνολο των Διοικητών των Νοσοκομείων παραμένουν στις θέσεις τους χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση του ΕΣΥ και να επιβαρύνεται η οικονομική κατάσταση των Νοσοκομείων. Καμία αναφορά δεν υπήρξε σήμερα από τον Πρωθυπουργό για τα 500 εκατομμύρια € νέα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από τις 4 Οκτωβρίου ως σήμερα στα Νοσοκομεία, ούτε επίσης για τις αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης, χρηματοδότησης και λειτουργίας του ΕΣΥ.»

Μείωση δαπανών υγείας €1,4δις

Περικοπή των δαπανών του Εθνικού Συστήματος Υγείας - κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ - ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Πρόκειται για σημαντική μείωση, αν υπολογίσει κανείς ότι ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΣΥ φτάνει τα 4 δις ενώ μόλις πριν από μερικές μέρες τα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας ενέκριναν προϋπολογισμό αγορών ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως τα χρέη των νοσοκομείων (που από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τα 6,2 δις) αποτελούν μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Το ζήτημα των δαπανών Υγείας, άλλωστε, έχει γίνει πολλές φορές αφορμή για μομφές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους νέους διοικητές και υποδιοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της Ελλάδας λέγοντας ότι αναλαμβάνουν ένα ΕΣΥ «αν όχι διαλυμένο, σίγουρα αποσαθρωμένο». Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης αλλά και για το γεγονός οτι - όπως είπε - «δεν θέλησε να συγκρουστεί με ορισμένα συμφέροντα». Ο πρωθυπουργός ζήτησε πλήρη καταγραφή της κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων, και έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ακόμη και της ακούσιας σπατάλης στο χώρο της Υγείας. «Πρέπει να τελειώνουμε με τα φακελάκια και τις σπατάλες που εξοργίζουν τον Έλληνα πολίτη χωρίς να φταίει», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας οτι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέχει καλύτερες συνθήκες και να αναβαθμίσει το ΕΣΥ. «Είναι βασική μας αρχή να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.

Μείωση τιμής σε 6.500 φάρμακα

Μέχρι το τέλος του μήνα θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Όπως μάλιστα δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Καβάλας, Σίσσυ Ρακιντζή, «πρόκειται για την ανακοστολόγηση 925 φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης που βγήκαν στην αγορά μετά το 2005 και θα κυκλοφορήσουν με νέες μειωμένες τιμές. Επίσης, θα κυκλοφορήσουν 427 καινούρια φάρμακα. Θα δοθεί ένα διάστημα δυο μηνών για να τελειώσουν τα αποθεματικά των φαρμακείων και αποθηκών. Στο διάστημα αυτό, τα φάρμακα θα πωλούνται παράλληλα και με τις δυο τιμές.» Με στόχο την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς φαρμάκων, δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων, από το σύνολο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτά, προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων. Παράλληλα είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο στα γενόσημα φάρμακα.  Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες, που μαζί με την άμετρη υπερσυνταγογράφηση και την κατάργηση της λίστας, η φαρμακευτική δαπάνη έχει εκτοξευθεί το 2009 στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Εντός του έτους, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέση σταθμική μείωση της τιμής των 6.500 φαρμάκων κατά 20% περίπου. Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί σε δύο φάσεις, με έναρξη τον μήνα που διανύουμε. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ετήσια εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ για τα Ταμεία. Η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων θα γίνεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς να συνυπολογίζεται η τιμή της Ελβετίας.

Έκλεισαν οι Διοικητές για Αιτ/νία;

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ "κλείδωσαν" χθες βράδυ τα ονόματα των επικεφαλής των Νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νομού, στα πλαίσια σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των κυβερνητικών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Πρόεδρος του Νοσοκομείου Αγρινίου αναλαμβάνει ο πολιτικός μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου Γιάννης Μπίνας, πρόεδρος του νοσοκομείου Μεσολογγίου ο κ. Κραμποκούκης, πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ο δάσκαλος Μάκης Γκοργκόλης και πρόεδρος του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας ο κ.Καπότης. (ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ)

26.000 φορολογούμενοι χρωστάνε!

Ήδη έχουν γίνει οι διασταυρώσεις στοιχείων περίπου 26.000 φορολογούμενων που χρωστούν συνολικά 520 εκατομμύρια ευρώ ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και οι οποίο έχουν δηλώσει στην εφορία ακίνητα αξίας άνω των πέντε δισεκατομμυρίων! Το υπουργείο έκανε διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο με σκοπό να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για να εξασφαλιστεί η είσπραξη των χρεών. Ο έλεγχος απέδειξε ότι οι 26.165 φορολογούμενοι που χρωστάνε στο Δημόσιο 519.766.576 ευρώ, έχουν δηλώσει 103.290 ακίνητα που έχουν αξία 5.229.000.000 ευρώ. Όπως ήταν φυσικό οι καταστάσεις προωθήθηκαν στη Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με σχετική εντολή στις ΔΟΥ και τις επιθεωρήσεις για τα περαιτέρω. Παράλληλα στο στόχαστρο του Υπουργείου μπαίνουν και οι επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να έχουν εικονικά τιμολόγια ή δεν καταβάλουν τον ΦΠΑ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Δ. Σπινέλλης, διενεργεί εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων που ξεκινούν από τους τόκους καταθέσεων στο εξωτερικό.

Σήμερα κλείνει το φορολογικό

Σήμερα κλειδώνουν οι διατάξεις για τη νέα φορολογική κλίμακα, τα τεκμήρια διαβίωσης, τη φορολογία των ακινήτων και τις αποδείξεις. Το προσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Δευτέρα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί ως τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ό,τι έχει να κάνει με τα τεκμήρια όλα δείχνουν ότι τα τετραγωνικά των ακινήτων και τα κυβικά των οχημάτων θα παίξουν κύριο λόγο καθώς θα καθορίζουν το κατώτερο όριο που θα μπορεί κάποιος να δηλώσει ως εισόδημα. Αναφορικά με τις αποδείξεις οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Κυβέρνηση θα κάνει πράξη τη δέσμευσή της και θα μειώσει το ποσοστό 30% επί του εισοδήματος για μικρά και μεσαία εισοδήματα. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού θα ακούσουμε τα έκτακτα μέτρα. Όλα δείχνουν ότι μιλάμε για αύξηση δύο μονάδων στον Φ.Π.Α., νέα αύξηση στα καύσιμα τέσσερα με πέντε λεπτά το λίτρο, φορολογία στα είδη πολυτελείας και επιπλέον μείωση των επιδομάτων που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν άμεσα μέσω τροπολογίας ή πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Χρηματίστηκε υπάλληλος

Στη σύλληψη ενός υπαλλήλου του ΙΚΑ στην Κόρινθο προχώρησαν αστυνομικοί του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων από την Αθήνα, μετά από καταγγελία επιχειρηματία, από τον οποίο ο δράστης ζητούσε 5.500 ευρώ προκειμένου να μη γίνει κατάσχεση στην επιχείρησή του. Ο υπάλληλος, που ήταν συγχωριανός της συζύγου του θύματος, επικοινώνησε με τη γυναίκα και την ενημέρωσε ότι το ΙΚΑ θα προχωρήσει σε κατάσχεση εξαιτίας οφειλών του άνδρα της προς την επιχείρηση. Της ζήτησε λοιπόν 5.500 ευρώ, προκειμένου να εμποδίσει την διαδικασία. Καταγγέλθηκε το περιστατικό στην αστυνομία και κατόπιν συνεννόησης κλείστηκε «ραντεβού» με τον υπάλληλο σε κατάστημα της Κορίνθου. Όταν εκείνος παρέλαβε τον φάκελο με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τότε οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν, με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του χρηματισμού.

Λιατσής για δήμο Πύργου!

Μηνύματα με αποδέκτες την κυβερνώσα παράταξη του δήμου Πύργου, διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και ΜΜΕ, απέστειλε κατά την χθεσινή του ομιλία, ο επικεφαλής της παράταξης «Σύγχρονος Πύργος», Γαβριήλ Λιατσής. Δήλωσε ότι επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο και ανακοίνωσε την συνεργασία της παράταξης με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Τάκη Μουσταφέρη. «Πέρα και πάνω από τις προσδοκίες μου η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση», τόνισε στο IONION FM, ο κ. Λιατσής.

Απολύονται 35.000 υπάλληλοι

Οι περισσότεροι από αυτούς υπηρετούν με συμβάσεις έργου και με το λουκέτο στις δημοτικές επιχειρήσεις ξεκινά η μείωση του κράτους, για το οποίο, εκτός των άλλων, έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αναμένεται να συμπεριληφθεί στη νομοθετική ρύθμιση για τον «Καλλικράτη», την οποία καταρτίζει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης και θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο ως τα μέσα Μαΐου 2010.

Το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων εντάσσεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει ο κ. Ραγκούσης να μειωθούν από τις αρχές του νέου έτους τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα που ελέγχονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 2.000, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι.
 
Από την κατάργηση των 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ, που αποτελούν και τον ετήσιο τζίρο τους, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων σ΄ αυτές θα απολυθεί.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης είναι η τοποθέτηση του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υποστήριξε ότι εν όψει της διαδικασίας κατάργησης και συγχώνευσης δημοσίων φορέων και οργανισμών οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται σε αυτούς μπορούν να βγουν στον δρόμο ή να μεταταγούν. Η μονιμότητά τους μάλιστα, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μπορεί να αρθεί, καθώς δεν υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα.

Το ΥΥΚΑ ελέγχει συμβάσεις Siemens

Ένα ακόμη σκέλος του σκανδάλου της Siemens ξεκίνησε να διερευνά η ελληνική δικαιοσύνη. Τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η εταιρεία με τα δημόσια νοσοκομεία και τα ιατρεία του ΙΚΑ για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, όπως αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η υπουργός Υγείας, κ. Ξενογιαννακοπούλου, έχει δώσει εντολή να της δοθούν όλα τα στοιχεία για τυχόν συμβάσεις που έχουν συνάψει οι φορείς του Ε.Σ.Υ. με την εταιρεία Siemens, προκειμένου να τα παραδώσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Από τον Μάρτιο του 2001 έως και τον Φεβρουάριο του 2009, οι συναφθείσες συμβάσεις μεταξύ του Ε.Σ.Υ. και της Siemens AE είναι 49, συνολικής αξίας 16.857.978 ευρώ, όλες έπειτα από τη διενέργεια διαγωνισμών, με κορύφωση το έτος 2003 κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία σύναψε 12 συμβάσεις αξίας 4.049.807 ευρώ.

Απεργία Νοσηλευτών 4 Μάρτη

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στις 4 Μαρτίου κήρυξε η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.). Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π. καταγγέλλει την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έβαλε ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, περικόπτοντας τα εισοδήματα και τα «προνόμια» των εργαζομένων. «-Δικά μας προνόμια είναι τα 16.000 οφειλόμενα ρεπό του “Ευαγγελισμού”, η μία και μοναδική νοσηλεύτρια με 50 ασθενείς του “Τζανείου”, το ότι τα χειρουργεία της ¨Νίκαιας¨ δουλεύουν με το 1/3 του προσωπικού, το ότι στο “Αττικόν” ελήφθη απόφαση σύμπτυξης Νοσηλευτικών Τμημάτων.

-Δικό μας προνόμιο είναι η κατρακύλα της χώρας μας κατά 4 θέσεις το 2009 (23η από 19η το 2008) στους σχετικούς πίνακες κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ, οι 3,2 νοσηλευτές/1000 Έλληνες όταν ο μέσος όρος των άλλων χωρών είναι 9,6 και της Νορβηγίας 31,9 αντίστοιχα.

-Δικό μας προνόμιο είναι το χαμηλότερο μισθολόγιο σε όλο το Δημόσιο Τομέα, τα απλήρωτα νυχτερινά κι αργίες, η μη υπαγωγή μας στα ΒΑΕ, οι λεκτικές θωπείες από τις Πολιτικές μας Ηγεσίες για τον ηρωισμό και το φιλότιμο των Νοσηλευτών που στηρίζουν το ΕΣΥ.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή, η Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ αντί να στρέψει το βλέμμα στο τσουνάμι της οργής και της αγανάκτησης, επιλέγει να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη επαναφέροντας τον αντικαπνιστικό νόμο… πρακτική που διδάχτηκε καλά από τον προκάτοχό της», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Περικοπές 20% σε συντάξεις

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ετοιμάζει αλλαγές στην αρχική του πρόταση για το ασφαλιστικό, μεταξύ των οποίων η ολική επαναφορά του Νόμου Πετραλιά από την 1.1.2011. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, κ. Λοβέρδου. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, τα πέντε μέτρα που προτείνει το υπουργείο είναι τα εξής:
1. Η βασική σύνταξη θα γίνεται μετά τα 65 και μόνο σε όσους θα λαμβάνουν ανταποδοτική σύνταξη 660 ευρώ.
2. Η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας στα 37 χρόνια τίθεται υπό αμφισβήτηση  

Πού είναι τα νέα χειρουργία;

Μεγάλη λίστα αναμονής ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις έχει δημιουργηθεί στο ΓΝ Κυπαρισσίας, καθώς τα χειρουργεία έχουν κλείσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες εκσυγχρονισμού τους. Βέβαια, στο νοσοκομείο έχει διαμορφωθεί χώρος που λειτουργεί ως χειρουργείο, όμως δεν μπορεί να καλύψει ανάγκες, οπότε πολλά περιστατικά είτε μπαίνουν σε λίστα, είτε, εάν είναι επείγουσες περιπτώσεις, παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία όπως αυτό του ΠΓΝ Πατρών. 

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

7.000 περιστατικά από Πύργο...

7.000 περιστατικά μεταφέρθηκαν από το ΓΝ Πύργου στο ΠΓΝ Πατρών το 2009 σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από τη Διοίκηση του ΠΓΝ Πατρών επισημαίνοντας τη βαρύτητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει το ίδρυμα καθώς σε αυτό μεταφέρονται περιστατικά από Ηλεία, Κορινθία, Αιτωλοακαρνανία την ίδια ώρα που το ΓΝ Πατρών παραμένει κλειστό.

4 εφημερίες το Μάρτιο οι γιατροί

Την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν μόνο 4 εφημερίες το μήνα Μάρτιο αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί ιατροί της Αχαίας μετά τη χθεσινή συνέλευση που πραγματοποίησαν. Εκπρόσωπος των νοσοκομειακών ιατρών αναφέρει ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα δεδουλευμένες εφημερίες ενώ και τα ποσά που έχουν εγκριθεί από το ΥΥΚΑ είναι λιγότερα από του 2009, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να πληρωθούν εφημερίες αν αυτές υπερβαίνουν τις τέσσερις το μήνα. Ο αριθμός αυτός ασφαλώς των εφημεριών προβλέπεται και από σχετική Οδηγία της ΕΕ η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Ζητείται 1δις για 26.000 εφάπαξ!

Το εφιαλτικό σενάριο για νέο χαράτσι των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να χρηματοδοτηθεί το άδειο Tαμείο Πρόνοιας του δημοσίου που θα «ματώσει» εξαιτίας της μαζικής φυγής βγαίνει και πάλι από το συρτάρι με δεδομένο το ηχηρό «όχι» του υπουργείου Οικονομικών για έξτρα ενίσχυση από τον προϋπολογισμό. Οι προτάσεις που είχε εισηγηθεί η διοίκηση του ταμείου προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προέβλεπαν εισφορά 2% από τα ήδη ψαλιδισμένα επιδόματα και την καταβολή μισού μισθού σε 36 δόσεις.

ΓΝΑ: Νοσοκομείο διαφθοράς

Σε «ιδιωτικό» ιατρείο έχουν μετατρέψει το στρατιωτικό νοσοκομείο του ΓΝΑ επιτήδειοι ιατροί, χρεώνοντας στο Δημόσιο τις εξετάσεις των προσωπικών τους ασθενών. Οι στρατιωτικοί ιατροί από τον νόμο δικαιούνται να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία. Αυτό που δεν δικαιούνται, όμως, είναι να χρεώνουν το ΓΝΑ με τις εξετάσεις που διενεργούν στους προσωπικούς τους ασθενείς και οι οποίες έχουν πληρωθεί αδρά από τους ασθενείς κατά τη διάρκειά της επίσκεψή τους στα προσωπικά ιατρεία των γιατρών. Οι ιατροί βλέπουν τους ασθενείς στα προσωπικά τους ιατρεία, πληρώνονται κανονικά για την επίσκεψη αυτών των ασθενών καθώς και για τις όποιες εξετάσεις διενεργούν.

Παιδίατρος βίασε 103 παιδιά

Κατηγορίες για 103 βιασμούς σε παιδιά ασθενείς αντιμετωπίζει παιδίατρος από τις ΗΠΑ. Ο Ερλ Μπράντλεϊ, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο του Σάσεξ, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για 471 επιθέσεις εναντίον ανηλίκων, ανάμεσά τους και περισσότεροι από εκατό βιασμοί. Ο παιδίατρος είχε αρχικά κατηγορηθεί τον Δεκέμβριο για εννέα βιασμούς, αλλά στη συνέχεια η αστυνομία συγκέντρωσε νέα στοιχεία. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ένα 2χρονο κοριτσάκι παραπονέθηκε για την ανάρμοστη συμπεριφορά του γιατρού στη διάρκεια της εξέτασης. Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο παιδίατρος είχε στην κατοχή του βιντεοκασέτες διάρκειας 13 ωρών με σεξουαλικές πράξεις του ιδίου και μικρών ασθενών του από τριών μηνών έως 13 ετών.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Τί αλλάζει στον Ε1

* Στον πίνακα 1, για πρώτη φορά θα πρέπει οι φορολογούμενοι να αναγράψουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα η εφορία, εάν χρειαστεί, να τους καλέσει για να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις, όσον αφορά στα στοιχεία που έχουν συμπεριλάβει στη δήλωσή τους. Για πρώτη φορά είναι προεκτυπωμένα τα στοιχεία του δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου ήταν εγγεγραμμένος ο φορολογούμενος την 31η Δεκεμβρίου 2009. Στην περίπτωση πάντως που ο δήμος που αναγράφεται είναι λάθος, ο φορολογούμενος οφείλει να τον διορθώσει.

Παραλύουν όλα μεθαύριο

Με συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και πορεία προς το Σύνταγμα και την Βουλή τα συνδικάτα θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως δεν θα πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ποιοι θα απεργήσουν:

Δημόσιοι Υπάλληλοι

Εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία

Εφοριακοί

Προσωπικό Δήμων και Νομαρχιών

Δάσκαλοι – καθηγητές – πανεπιστημιακοί

Νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Τραπεζικοί υπάλληλοι

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιογράφοι

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Εργαζόμενοι στον ΟΣΕ

Λιμενεργάτες

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

Μετ' εμποδίων θα γίνουν όμως και οι μετακινήσεις. Στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει στα λεωφορεία, στο μετρό, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στα τραμ. Ακόμη όμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι ώρες. Στον ΟΣΕ θα γίνουν μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών. Καμία πτήση δεν θα γίνει στα αεροδρόμια. Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια.

Η Ανθρώπινη Αλληλεγγύη στην Ηλεία

Τα κενά του κράτους στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε κατοίκους ορεινών χωριών προσπαθούν να καλύψουν με την εθελοντική τους προσφορά ιδιώτες ιατροί μέλη της «Ανθρώπινης Αλληλεγγύης». Xωριά όπως η Δίβρη όπου ζουν ηλικιωμένοι έχουν εγκαταλειφθεί και οι κάτοικοι της περιοχής όσο και των γύρω δημοτικών διαμερισμάτων αρκούνται για όλες τις παθήσεις που έχουν στις γνώσεις του αγροτικού ιατρού που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τους εξυπηρετήσει με μέσα της προηγούμενης εικοσαετίας.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΙΑ στην απεργία στις 24 Φλεβάρη

Η μείωση των πιστώσεων για το πρόγραμμα εφημεριών του 2010 και για τις λειτουργικές ανάγκες των Νοσοκομείων , η μείωση των αποδοχών του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου των νοσοκομειακών γιατρών καθώς και η μη πρόσληψη των 2000 νέων γιατρών στα Τμήματα των Νοσοκομείων που προέβλεπε ο σχετικός νόμος και έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, ξεσηκώνουν τον ιατρικό κλάδο. Αύριο η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας συγκαλεί γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τις μορφές των κινητοποιήσεών τους ξεκινώντας από την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου με 24ωρη απεργία.

Απόφαση Ε.Σ. για συντάξεις δημοσίου

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, το ανώτατο δικαστήριο, έκρινε πως στο Δημόσιο διπλή σύνταξη δεν μπορεί να εισπράττει κανείς. Δηλαδή αποφάσισε, πως ένας συνταξιούχος του Δημοσίου μπορεί να λαμβάνει μόνο μία σύνταξη, τη μεγαλύτερη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εισπράττει δεύτερη σύνταξη από το Ταμείο του Δημοσίου. Για την απόφαση, αφορμή στάθηκε η προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου μιας υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών που βγήκε σε σύνταξη στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας.

Νέοι συντελεστές στο φορολογικό;

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνεται κλίμακα με περισσότερους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα προσδιορίζεται με προοδευτικό τρόπο το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων, για να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Το σενάριο που θεωρείται πλέον ως το πιο πιθανό είναι:  

Κομπίνα με βιβλιάρια ΟΓΑ σε Βόλο

Τσουβάλια με βιβλιάρια υγείας, τα οποία παράτυπα βρίσκονταν μακριά από τα χέρια των δικαιούχων ασφαλισμένων, κατέσχεσε κλιμάκιο του ΟΓΑ μετά από εφόδους που πραγματοποίησε σε τέσσερα φαρμακεία του Βόλου. Η έρευνα γίνεται μετά από καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε βάρος του ασφαλιστικού φορέα. Τα βιβλιάρια και οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων που περιέχουν, γίνονται «φύλλο και φτερό» από τους ελεγκτές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν γίνεται αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων εν αγνοία των ασφαλισμένων.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ανακοίνωση ΕΚΕΠΥ για τη σκόνη

Θα πρέπει να προσέχουν τα άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΕΚΕΠΥ, λόγω της παρουσίας αυξημένου νέφους στην ατμόσφαιρα. Στις περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα, σημειώνει στην ανακοίνωση, άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, να παραμείνουν σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Μόνο επείγοντα λέει το ΕΚΑΒ Βόλου

Στοπ στις μεταφορές των νεφροπαθών από το Νοσοκομείο Βόλου προς την οικία τους, βάζουν από Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Βόλου, τηρώντας τον νόμο, που οι ίδιοι για κοινωνικούς λόγους τον είχαν καταπατήσει το τελευταίο διάστημα. Άκαρπη βγήκε η χθεσινή συνάντηση που είχαν τα μέλη του Συλλόγου εργαζομένων ΕΚΑΒ Βόλου με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, τους εκπροσώπους των οδηγών ασθενοφόρων και το Διευθυντή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, στην οποία μοναδικό θέμα ήταν η μεταφορά των νεφροπαθών από το ΕΚΑΒ.

Πάρτι τα κλεφτρόνια στα νοσοκομεία

Μεγάλο πρόβλημα κλοπών, αντιμετωπίζουν τα περισσότερα από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας .Παρόλο που υπάρχουν εταιρείες εργολάβοι που έχουν αναλάβει την φύλαξη, κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφαλείας δε φαίνεται να λαμβάνεται για την αποτροπή των δραστών. Εργαζόμενοι, ασθενείς και συνοδοί, ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς το φαινόμενο των κλοπών είναι καθημερινό.Η δραματική αυτή κατάσταση έρχεται στο προσκήνιο μετά το σάλο που ξέσπασε με την αρπαγή του βρέφους από το μαιευτήριο Έλενα, ενώ όπως αποκαλύφθηκε σήμερα περίπου 17 βρέφη έχουν εξαφανιστεί από τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με στοιχεία, από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι κλοπές στα νοσοκομεία κατά 30%. Μόνο το 2009 έγιναν 448 κλοπές σε όλη την χώρα, ενώ μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής οι υπηρεσίες φύλαξης στοιχίζουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. “Παρόλο που υπάρχει security η ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται” λέει στο Newsit ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος των ιατρών του Ευαγγελισμού. “Υπάρχουν στιγμές που μπαίνει πολύς κόσμος μέσα στο νοσοκομείο που δεν μπορεί κανείς να ελέγξει αν είναι συγγενείς ασθενών ή όχι”’ συμπληρώνει. Χειρότερη είναι η κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Πελοποννήσου, το Πανεπιστημιακό του Ρίου. Ο Γιώργος Βλαχάκης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων μιλώντας στο Νewsit καταγγέλει ότι παρόλο που η ιδιωτική εταιρεία κοστίζει στο νοσοκομείο 500.000 ευρώ τον χρόνο οι θάλαμοι των ασθενών δεν είναι ασφαλείς. “Κλεφτρόνια μπαίνουν στους θαλάμους των ασθενών και κλέβουν κινητά, πορτοφόλια ακόμα και φαγητό” τονίζει. (NewsIt)

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Συνέλαβαν κλέφτη στο ΠΓΝ Πατρών

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαίας οδηγήθηκε το μεσημέρι ανήλικος Ρομά ηλικίας περίπου 16 ετών, όταν συνελλήφθη την ώρα που προσπαθούσε να αφαιρέσει χρήματα από τσάντα υπαλλήλου του ΠΓΝ Πατρών. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφαιρέσει χρήματα από τσάντα άλλης υπαλλήλου στο Φαρμακείο του νοσοκομείου. Έντρομη η υπάλληλος μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη του νεαρού κλέφτη, έβαλε τις φωνές και έσπευσαν υπάλληλοι από διπλανά γραφεία να δουν τί συμβαίνει.

Συνάντηση Υπ. Υγείας με ΟΕΝΓΕ

H Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ξενογιαννακοπούλου και η Υφυπουργός κ. Γεννηματά συναντήθηκαν με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας( ΟΕΝΓΕ). Στη συνάντηση με την 9μελή Επιτροπή συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν έγιναν περεταίρω δηλώσεις της Υπουργού για τον ορισμό των νέων Διοικήσεων στα νοσοκομεία της χώρας.


Πόρισμα ΕΔΕ για το 'Έλενα'

Σοβαρές ενδείξεις ευθυνών για τη λειτουργία και τη φύλαξη του Μαιευτηρίου Έλενα προκύπτουν από το πόρισμα της κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που διενεργήθηκε μετά την αρπαγή του βρέφους. Η Υπουργός Υγείας, κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία παρέλαβε πριν από λίγο το πόρισμα, έδωσε εντολή στον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Αναστάσιο Χατζή, να συνεχίσει και να προσδιορίσει τις έρευνες για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες, ενώ ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Μιχάλη Σαμπατακάκη, να διενεργήσει συνολικό έλεγχο για τον τρόπο λειτουργίας και φύλαξης του μαιευτηρίου.

Απαιτεί Διοικητές άμεσα ο Ι.Σ. Πατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών και τα Σωματεία Εργαζομένων του Π.Γ.Ν.Π. και του «Αγ. Ανδρέα» καλούν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα στον ορισμό των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων. Όλοι μιλούν για πρωτοφανή καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου με σοβαρότατες συνέπειες στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων και δη στην Αχαΐα λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η εκκένωση του «Αγ. Ανδρέα».

Την πλήρωσε ο 'άτακτος' ιατρός

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 505/2010 απόφασή του απέρριψε την αίτηση τέως διευθυντή χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" ο οποίος παύθηκε οριστικά, καθώς στο γραφείου του στο νοσηλευτικό ίδρυμα, παρενοχλούσε σεξουαλικά γυναίκες συγγενών ασθενών. Για την υπόθεση αυτή, μετά από σχετικές καταγγελίες γυναικών σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού τον Απρίλιο του 2001, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποίησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, όπου κατέθεσαν τέσσερις γυναίκες, οι οποίες κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από τον εν λόγω γιατρό.

13 απαγωγές παιδιών από Νοσοκομεία

Δεκατρία παιδιά απήχθησαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ενώ νοσηλεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία! Τα 11 από αυτά αγνοούνται ως και σήμερα. Η «αρπαγή» τους δεν έγινε άμεσα αντιληπτή από τους υπευθύνους των νοσοκομείων. Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά, τα οποία «φιλοξενούνταν» στα νοσηλευτικά ιδρύματα κατόπιν εισαγγελικής εντολής, έπεσαν θύματα απαγωγής κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, οπότε το προσωπικό, νοσηλευτές και φύλακες, είναι λιγοστό.

Απεργούν και οι οδοντίατροι

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε και της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010. Οι 6.000 Οδοντίατροι του λεκανοπεδίου συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης για "την προάσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και για να δηλώσουν την αντίθεση τους στα άδικα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης".

Υπολειτουργεί το ΓΝ Ζακύνθου

Σε επικίνδυνα “μονοπάτια” οδηγείται η δημόσια Υγεία στη Ζάκυνθο και συνολικά οι παρεχόμενες Υπηρεσίες στο Νοσοκομείο, μετά και την τελευταία παραίτηση ιατρού από την καρδιολογική κλινική, στην οποία στηρίζεται σχεδόν όλη η λειτουργία του.



Είναι η δεύτερη παραίτηση ιατρού της συγκεκριμένης κλινικής τα τελευταία χρόνια και πλέον αυτή “ξεγυμνώνεται”, αφού στο χώρο παραμένει μόνο ένας γιατρός και συγκεκριμένα ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, κ. Στραβοπόδης.